2008-as Stúdió-díjasok

2009. nov. 19 – dec. 4
 

Csáki László és Esterházy Marcell kiállítása


Megnyitó: 2009. november 19., 19.00
A kiállítást megnyitja Bencsik Barnabás, művészettörténész, a Ludwig Múzeum Főigazgatója

Megtekinthető: 2009. december 4-ig, kedden és csütörtökön 16.00-20.00.

Helyszín: LABOR 1053 Budapest, Képíró u. 6.

A Stúdió-díjat 2000 óta a Fiatal Képzőművészek Stúdiója Egyesület olyan képzőművész tagjai kapják, akik a díj odaítélésére évente felkért független és szakmai zsűri szerint különösen kiemelkedő színvonalú művészeti teljesítmény nyújtottak, valamint nemzetközi sikereikkel, csoportos kiállításokon való részvételükkel és egyéni kiállításaikkal is intenzíven formálják a magyar képzőművészeti szcénát. 2008-ban a háromtagú zsűri (Bencsik Barnabás, a Ludwig Múzeum igazgatója, Kálmán Rita, az ACAX munkatársa, valamint Szabó Dezső, képzőművész) döntése értelmében Csáki László és Esterházy Marcell képzőművészek kapták megosztva a Stúdió-díjat!

Csáki László
Képzőművész és filmrendező. A Magyar Iparművészeti Egyetem Vizuális Kommunkáció Tanszékének videó szakán végzett 2002-ben, ahol DLA fokozatott is szerzett. 2001-ben megkapta a Derkovits Gyula képzőművészeti ösztöndíjat. Képzőművészeti tevékenysége mediálisan rendkívül szerteágazó. Ironikus tematikájú intarzia-művei mára magángyűjteményeket gyarapítanak. Animációs- és rövidfilmrendezőként rendkívüli ismeretségnek örvend, alkotásait (A hangya és a tücsök; Agár – projekt a magyar agárról; Darazsak, ludak és körtefa; Fluxus-hajfény) számos magyar és nemzetközi fesztiválon díjazták már.

Esterházy Marcell
Esterházy Marcell 1977-ben született, budapesti érettségije után Párizsban Lucien Hervé irányításával kezdett fényképezni, majd hazatérte után 2003-ban diplomázott a Magyar Képzőművészeti Egyetem Intermédia Tanszékén. Két évig ösztöndíjasként Marseille-ben tanult, ahol számos kiállítása volt. 2004-ben a Lucien Hervé és Rudolf Hervé-díj különdíjasa. 2009-ben Derkovits Gyula ösztöndíjat kapott. Művei között egyaránt megtalálhatók fényképek, videók és különböző installációk is. Számos csoportos és több egyéni kiállításon szerepelt Magyarországon. 2008-ban nyílt meg első külföldi önálló kiállítása a párizsi Galerie Aline Vidal-ban. Munkái mára megtalálhatók fontos magán-, és közgyűjteményekben egyaránt.

2008_studio_dijasok_meghivo

 

Hozzászólások lezárva.