Agents & Provocateurs & előtte & utána

2010. jún. 8. | 19:30
 

Uitz_1Hock Bea prezentációja

Meghívott vendég: Tímár Katalin

Időpont: 2010. június 8., kedd, 19.30

Az Agents & Provocateurs (Illetékesség és provokáció) kiállítás a konfrontáció két válfajára összpontosít: az illetékességre és a provokációra, melyeket az egyet nem értés művészi cselekvés- és kifejezésformáiként értelmez. A projekt azt járja körül, hogy ezen magatartásmodellek milyen mértékben tekinthetők a tiltakozás hatékony módozatainak különböző – és változó – politikai környezetben.

A kutatáson alapuló kiállítás egyaránt válogat az egykori államszocialista Közép-Kelet-Európa ellenkultúrájának akcióiból, valamint korabeli és mai liberális demokráciákban megjelenő művészi intervenciókból. A provokáció és irritáció, azaz a művészi tiltakozás gyakran alkalmazott eszközeinek felmutatása mellett olyan munkák és projektek kerülnek fókuszba, amelyekben a művészek aktív társadalmi cselekvőként felismerik és mozgósítják saját illetékességüket, és készek stratégikusan fellépni az „ellenféllel“ szemben.

A projekt előkészítése során több, mint húsz ország szakembereivel konzultáltunk és nyolc országban jártunk kutatóúton. A kiállításon szereplő munkák egy részét mára ikonikussá vált művek teszik ki, míg másokat az Agents & Provocateurs alkalmával rekonstruáltunk vagy mutathattunk be Magyarországon először.

A kiállítás 2009 őszén a Dunaújvárosi Kortárs Művészeti Intézetben volt látható, jelenleg pedig a Hartware MedienKunstVerein új galériaterének nyitókiállításaként szerepel a németországi Dortmundban. Ez alkalommal a budapesti Laborban folytatjuk azon prezentációk sorozatát, melyek során eddig Pozsonyban és Berlinben ismertettük meg egy szélesebb közönséggel is a projekt koncepcióját, a kutatóutak tapasztalatait és a kiállítás két „kiadása“ közötti kapcsolódási és eltérési pontokat.

Kiállító művészek

Autoperforationsartisten (DDR), Tina Bara & Alba d’Urbano (D), Julius von Bismarck (D), Scott Blake (USA), Ondrej Brody (CZ), Jan Budaj (SK), Budapest Rekonstrukció (H), Civil Ellenőrző Bizottság (RU), Enyedi Ildikó (H), Jill Godmilow (USA), Ion Grigorescu (RO), Andris Grinbergs (LV), Igor Grubic (HR), Hajas Tibor (H), Harkai Doma (H), IRWIN (SLO), Istvan Kantor (CND), Kele Judit (H/F), Andreja Kuluncic (HR), Künstler informieren Politiker (D), Ivank Lazki (AR), Zbigniew Libera (PL), Magyar Kétfarkú Kutyapárt (H), Narancs Alternatíva (PL), Oravecz Tímea (H), Tanja Ostojic (RS/D), Ewa Partum (PL/D), Radek Közösség (RU), Klaus Staeck (D), St.Auby Tamás (H), Elaine Sturtevant (USA), Sugár János (H), The Yes Men (USA), Milica Tomic (RS), Új Kollektivizmus (SLO), U.R.A. FILOART, VALIE EXPORT (A), Zelimir Zilnik (RS)

A kiállítás kurátorai:

Hock Bea és Zólyom Franciska; a dortmundi kiadás társkurátora: Inke Arns

Web

www.agentsandprovocateurs.net

www.hmkv.de

 

Hozzászólások lezárva.