Daya Cahen – Egy nemzet születése

2012. nov. 20. | 19:00
 

2012.11.20 – 12.08.
H-P: 16.00 – 19.00

Megnyitó: 2012.11.20, 19:00

A kiállítást Claudia Küssel – kurátor kezdeményezte és a FOTODOK, a LABOR és a Lumen Fotóművészeti Alapítvány együttműködésének eredménye.

Laborban Daya Cahen a 9-es számú moszkvai kadét iskolában készített filmjét és fényképeit mutatja be. Ez az iskola, egyedülállóan a világon, 11 és 17 év közötti lányokat képez ki arra, hogy miként váljanak orosz patriótákká és ideális orosz nőkké. Lányokat látunk, ahogy frizurájukat készítik, főznek, vasalnak, masíroznak, és ahogy megtanulnak fegyvert használni.

Mialatt a lányok a Nagy Oroszországot dicsőítő dalokat éneklik, nem lehet nem észrevenni a katonai indoktrináció és az ártatlan fiatalság ellentmondásosságait. A film mellett Cahen egy olyan fotó-portré sorozatot is bemutat, amelyben a szereplők érzékeny lányos megjelenésének esztétikáját állítja szembe az azzal egy időben érzékelhető katonás jelenlétükkel.

Az Egy nemzet születése fontos dokumentum, amely bemutatja, hogy a putyini Oroszország miként terjeszti a heroizmus és a nacionalizmus ideológiáját. Érzékeny, de ugyanakkor átütő módon beszél Cahen egy ország jövőjéről, ahol (újra) fiatal nőket soroznak be, azért, hogy szolgálják a közösséget.

A művészről
Daya Cahen Amszterdamban él és dolgozik. Fotókat, videókat és installációkat készít. A Gerrit Rietveld Akadémián tanult Amszterdamban 2002 és 2006 között. Cahen munkái a propaganda, a katonai indoktrináció és a média manipulatív hatalma körül forognak. Politikai ikonok reprezentációit, hatalmi jelképeket vizsgál, a tömeg szerepét az egyénével szemben. Projektjeiben a politikait köti össze a személyessel és a mindennapival, az archívot a maival, a tény és fikció között határokat homályosítja el.

A kiállítást a Holland Királyság Nagykövetsége Támogatásával jött létre.
A Lumen Fotóművészeti Alapítvány kiállításait támogatja az NKA– Nemzeti Kulturális Alap.

 

Hozzászólások lezárva.