Deltai haggada – Könyvbemutató és kiállítás

2011. jún. 2. | 20:00
 

Szabó Péter / Szűcs Teri / Surányi Z. András kiállítása

A 82. Ünnepi Könyhét alkalmából a kolozsvári Koinónia Kiadó gondozásában megjelenő Deltai haggada című könyvet Forgács Péter és Visky András mutatja be 2011. június 2-án, csütörtökön 20 órakor.

A családi emlékezet gyakran többgenerációs traumákat hordoz – a történelem olyan nyomait, amelyek megszakítják a közös visszaemlékezés folytonosságát. Nehezen elmondható történeteket nyel el a hallgatás; de a trauma, az üldöztetés a mese, családi mítosz, az adoma ruháját is magára öltheti, hogy könnyebb legyen továbbadni, átörökíteni. Csend, félmondatok, legendák, egy-egy tárgy és kép: ezt kapja kézhez az emlékező.

A vidék, amelyre most visszagondolni igyekszünk – a Bărăgan, a romániai büntetőkolóniák színhelye – valóságos kulturális és társadalmi patchwork volt, ahol találkozni és együtt élni kényszerültek az etnikai, politikai, gazdasági okokból üldözött csoportok. Történelmi ellenségek váltak a viskó-falvakban utcaszomszéddá.

A Deltai haggada egyedülálló vállalkozás: Gulág-elbeszélés, fikció, tényirodalom, képeskönyv, művészkönyv. Szabó Péter rajzai a felnőtt vs. gyermek, a valóság vs. fikció, fénykép vs. rajz kategóriákat „átütik”, megszüntetik. A formát érdekessé teszi, hogy a Szűcs Teri által „megkomponált” szöveg-faktúrák áttűnnek egymásba, többhangúságuk egészen izgalmas módon a dramatikus felé billenti a szöveget.

A kiállítás megtekinthető 2011. június 5-ig.
Nyitva tartás: naponta 14h – 20h között

http://www.koinonia.ro/
http://csaksemmi.blogspot.com/

 

Hozzászólások lezárva.