“Go naked for a sign.”

2012. feb. 16. | 18:00
 

Beszélgetés Hakim Bey Temporary Autonomous Zone-elméletéről Paksi Endre Lehellel

Hakim Bey, az amerikai anarchista költő, filozófus, művész 1985-ben majd 1991-ben adta ki a T. A. Z. Temporary Autonomous Zone, Ontological Anarchism, Poetic Terrorism című esszékötetét, amely azóta szerte a világon több nem-nyugati, nem-kapitalista szubkultúra meghatározó írása. A T. A. Z-kötet három esszécsoportból áll, amelyek a Chaos: The broadsheets of Ontological Anarchism, Ontological Anarchism és Temporary Autonomous Zone címeket viselik.

A T. A. Z., az időlegesen megvalósuló önrendelkező állapot rés a rendszerezett világ anyagában, amely éppen annyira politikai, amennyire költői, azaz éppen annyira miénk, amennyire eleresztettük; mozgás nélkül nem is létezhet. Az inspiratív esszék nem pusztán radikálisak, hanem erős beavató, kultikus jellegük megkívánja a többszörös értelmezést.

Február 16-án, csütörtökön a kötet indító esszécsoportjából válogatva próbáljuk meg értelmezni, hogy mi lehet Bey szerint a T. A. Z. atomja – az indiviuum viselkedése, ha létezésére találhat. – A Poetic Terrorism magva annak a szubverzív gondolatmenetnek, amely alkalmassá válhat kortárs köztéri képművészeti áramlatok értelmezésére.

 

Hozzászólások lezárva.