Herczeg Klára díj 2009

2009. dec. 8. | 19:00
 

A Fiatal Képzőművészek Stúdiója Alapítvány tisztelettel meghívja Önt a Herczeg Klára díj ünnepélyes átadására, Valamint feLugossy László senior díjazott és Szörényi Beatrix junior díjazott közös kiállításának megnyitójára.

Megnyitó: 2009.december 8, 19.00

A kiállítást megnyitja Beöthy Balázs (a Fiatal Képzőművészek Stúdiója Alapítvány elnöke) és Rácz Márta (a Fiatal Képzőművészek Stúdiója Egyesület alelnöke).

Helyszín: Labor (1053, Képíró utca 6)

A kiállítás megtekinthető 2009.december 22-ig, kedden és csütörtökön 16.00-20.00

A Díj alapítójáról:

Herczeg Klára, Munkácsy-díjas szobrászművész, Budapesten született 1906. október 13-án. Gyermekkorában Bécsben élt. Művészeti tanulmányait először Bécsben, majd a Budapesti Képzőművészeti Főiskolán végezte 1924-28 között, ahol mestere Kisfaludy Stróbl Zsigmond volt. 1929/30-ban Berlinben élt, ahol többek között a Rosenthal porcelángyár számára készített kisplasztikákat, hogy megélhetését biztosítsa. 1930-33 között Párizsban Charles Despiau mellett képezte tovább magát. 1925 óta szerepelt műveivel hazai és nemzetközi kiállításokon. Részt vett az 1937. évi párizsi és az 1938. évi New York-i világkiállításon. Mintegy harminc köztéren felállított szobra látható Budapesten és az egész országban. Hazai múzeumokon kívül, művei megtalálhatók külföldön is.

A Herczeg Klára díj története:

Az 1997. augusztus 6-án elhunyt szobrászművész végrendeletében, a Fiatal Képzőművészek Stúdiója Alapítványt az örökség részesévé tette, a pályakezdő művészek támogatásának szándékával. Az Alapítvány Kuratóriuma úgy döntött, hogy egy – az örökséghagyóról elnevezett – díjat alapít, amelyet minden évben az FKSE vezetősége által kiválasztott képzőművész kap majd meg, ami a díj junior fokozatát adja.

Herczeg Klára mindig fontosnak tartotta az idős és fiatal generációk egymáshoz való közeledését. Ezért a hagyaték kezelője (Dr. Székely Ádámné Dr. Szűcs Ildikó) úgy döntött, hogy a Fiatal Képzőművészek Stúdiója Egyesületre (mint a pályakezdő képzőművészeket képviselő szervezetre) testálja át azt a megtisztelő feladatot, hogy a Herczeg Klára-díj senoir fokozatát gondozza.

A Herczeg Klára díjat eddig megkapó művészek:

2008. Körösényi Tamás – Mécs Miklós és Fischer Judit (SZAF)
2007. St. Auby Tamás – Gróf Ferenc (Societé Realiste)
2006. Szikora Tamás – Tibor Zsolt
2005. Türk Péter – Lóránt Anikó
2004. Lantos Ferenc – Galbovy Attila / Péli Barna
2003. Deim Pál és Szász György
2002. Major János – Kokesch Ádám
2001. Kaján Tibor – Benczúr Emese
2000. Gyarmathy Tihamér- Király András
1999. Lossonczy Tamás – Schneemeier Andrea
1998. Papp Oszkár – Wächter Dénes

2009-ben a Herczeg Klára díj senior fokozatára Mélyi József tett ajánlásokat, akit az FKSE vezetősége kért fel erre a feladatra. Mélyi József ajánlásaiból a Fiatal Képzőművészek Stúdiója Alapítvány kuratóriuma feLugossy Lászlót választotta a Herczeg Klára díj senior fokozatára. A Fiatal Képzőművészek Stúdiója Egyesület vezetősége a díj junior fokozatát Szörényi Beatrixnak adta.

feLugossy László képzőművész, performer, emellett filmmel, irodalommal és zenével is foglalkozik. A szentendrei Vajda Lajos Stúdió alapító-tagja. Sokrétűségét hangköltemények, happeningek, performanszok, ready made-ek, objektek, environmentek, kollázsok, és egyéb, a hagyományos műfaji kereteket átszakító művészeti kísérletek jelzik. FeLugossy László a kelet-európai underground avantgarde meghatározó képviselője, alkotásai jellegzetes és konzekvens egységet alkotnak.Szörényi Beatrix a Magyar Képzőművészeti Egyetem Intermédia szakán végzett, 2008-tól Derkovits Gyula ösztöndíjban részesül. Változatos munkái között színes akvarell-sorozatok, installációk, objektek, videó-munkák, kifestő- és vázlatfüzetek találhatóak. A különböző műfajú alkotások egy koherens együttessé rendeződnek össze. A rá jellemző különös elképzelt tárgyak egyaránt felfedezhetőek játékos hangvételű konceptuális akvarelljein, kifestő-albumaiban, valamint nagyméretű installációk és köztéri objektek formájában is.

http://labor.c3.hu,      http://studio.c3.hu,      studio@c3.hu,      0670 3425380,     061 3425380

 

Hozzászólások lezárva.