Például Én

2010. már. 23. | 19:00
 

Az MKE Intermédia Tanszék hét hallgatójának ötnapos kiállítása a Laborban

megnyitó: 2010. március 23., kedd,  19h
a Pastorz Special rövid koncertje: 20h

megtekinthető: 2010. március 24 – 28.
nyitva tartás: 16 – 20h

Például én

kiállítók:
Bordás Boglárka
Horváth László
Huszti Zoltán
Ipsics Barbara
Pályi Nikolett
Surányi Nóra
Szentpétery Annamária

2009-ben a tanszéken tartott egy hetes kurzusom során – részben megismerkedve a hallgatók munkáival – felmerült az ötlet, hogy (mintegy jól irányzott keresztmetszetként) hozzunk létre egy kiállítást mely prezentálja a tanulmányaikat hamarosan befejező művészek önálló és erősen személyes hangvételű nyelvezetét. Nem csak a kifejezés formájában, de a tartalomban, a felvetett és feldolgozott témákban is egyaránt felfedezhető az önmegfigyelés, az önvizsgálat szándéka. Ez sok esetben egy – magán kívülre helyezett nézőpontból önmagára visszatekintő – külső figyelem, mely az „én”-t (annak minőségeit és történeteit) példaként állítva teszi elemzés tárgyává.
A valós történetek feldolgozása, a személyes környezet beidézése és az önábrázolás tehát csak eszköz valamilyen elvont és általános mondanivaló közvetítése érdekében. Ennek következtében a munkák egy része – a személyes indíttatás ellenére – meglehetősen távolságtartó és enigmatikus.
A fotók és a videók esetében a munkák performatív események dokumentumainak is tekinthetők, ahol az előadók saját példájukon, önmagukat helyzetbe hozva tesztelik magát a helyzetet, mint jelentést.

Németh Hajnal

 

Hozzászólások lezárva.