Egy utca anatómiája: kutatások és beavatkozások a poszt-szocialista városi térben

2010. nov. 7. | 14:00
 

Művészeti, építészeti és civil kezdeményezések Kelet-Közép-Európában

A KÉK – Kortárs Építészeti Központ, a MoME és a BME közös, angol nyelvű programja

Az elmúlt 20 év politikai, gazdasági, társadalmi és kulturális változásai Kelet-Közép-Európában a városok jelentős átalakulását is eredményezték. A régió városai hasonló problémákkal küszködnak, és gyakran ugyanazokkal a kihívásokkal kényszerülnek szembenézni. Mégis, e városok között igen korlátozott a tapasztalatcsere: ezt a hiányt hivatott pótolni a KÉK által szervezett találkozó. A különböző politikai, gazdasági és társadalmi víziók csatatereivé váló városok új kihívásaira számos politikai válasz született – de ezzel párhuzamosan a szakmai, civil és kulturális szférák találkozópontjain is megkezdődött a városok átalakulásáról szóló gondolkodás. Építészek, képzőművészek és aktivisták közös munkája eredményeképpen számos innovatív és merész ötlet, megoldás, projekt született.

Milyen új módszerekkel és eszközökkel közelíthető meg a kortárs város? Melyek a találkozási pontok az építészet, a képzőművészet, az urbanisztika és az aktivizmus között? Mi a szerepe kutatásnak és a beavatkozásnak a várossal foglalkozó kulturális projektekben? Hogyan képes egy kulturális projekt hatást gyakorolni a városi döntéshozókra? A találkozó ezekre a kérdésekre keres választ.

A találkozó első részében az Anatomy of a Street c. nemzetközi kutatás eredményei kerülnek bemutatásra, ahol Aleksandra Wasilkowska (Bęc Zmiana) és Dagmar Petrikova (Slovak Institute of Technology) beszámolói mellett Steierhoffer Eszter (Art Network Agency) és Polyák Levente (KÉK) közös, a 2010. júliusi London Festival of Architecture-ön díjazott projektje is bemutatásra kerül. A találkozó második részében ismét a varsói Bęc Zmiana képviseletében Grzegorz Piątek, a 2008-as Velencei Biennálé Arany Oroszlán-győztes pavilonjának kurátora beszél arról, hogy milyen eszközöket  szolgáltat a művészet a városról szóló vita létrehozásához. Ezt követően Jakob Hurrle, a prágai Multicultural Centre vezetője mutatja be a migráció városi jelenségeit vizsgáló programjait, majd Constantin Goagea, a bukaresti Zeppelin vezetője beszél a szervezet bukaresti lakótelepek köztereinek problémáira megoldást kereső programjairól. A prezentációkat Ivan Kucina, a belgrádi Építészkar és a New York-i Parsons the New School of Design tanára, a Belgrádi Nemzetközi Építészeti Hét programigazgatója zárja, az önszabályozó városi folyamatokról szóló előadásával.

Program

14.00 Steierhoffer Eszter & Polyák Levente: Anatomy of a Street: Budapest, Pécs, London

14.30 Aleksandra Wasilkowska: Anatomy of a Street: Warsaw

15.00 Dagmar Petrikova: Anatomy of a Street: Bratislava

Kérdések, kávészünet

16.00 Gregorz Piatek (Bec Zmiana, Warsaw): Debating the City: Art and Cultural Organisations

16.30 Jakob Hurrle (Multicultural Centre, Prague): Cultures from Around the Block

17.00 Constantin Goagea (Zeppelin, Bucharest): Zeppelin: Interventions in Socialist Neighborhoods

17.30 Ivan Kucina (Faculty of Architecture, Belgrade): Conditions of Self-Regulated Urbanity

18.00 Kérdések, vita

Részletes információ: http://www.anatomyofastreet.org/collaborations

Az esemény támogatói: PATTERNS_Lectures (WUS Austria & ERSTE Stiftung), International Visegrad Fund, Lengyel Kulturális Intézet

A résztvevőkről :

Steierhoffer Eszter művészettörténész, kurátor. Budapesten illetve Olaszországban hallgatott művészet- és építészettörténetet, majd a Royal College of Art-ban szerezte meg kurátori (MA) diplomáját. Jelenleg a Royal College of Art Critical and Historical Studies doktori hallgatója, és a Magyar Kulturális Központ Art Network Agency programját irányítja Londonban. A 2010-es London Festival of Architecture díjazott magyar projektje, az Anatomy of a Street társkurátora.

Polyák Levente urbanista, kutató és kritikus. Építészetet, urbanisztikát, szociológiát és művészetelméletet tanult Budapesten és Párizsban, jelenleg a Moholy-Nagy Művészeti egyetem és a Budapesti Műszaki Egyetem oktatója, ahol városi tanulmányokat és építészetelméletet tanít. Levente az elmúlt évelben dolgozott a New York-i, párizsi, budapesti és pécsi önkormányzatoknak, illetve működött közre különböző projektekben. A KÉK – Kortárs Építészeti Központ tagjaként kortárs városi és építészeti jelenségekkel foglalkozó eseményeket szervez. Publikációiban és elméleti munkájában az építészet, képzőművészet, urbanisztika, földrajz, radio és film közötti köztes területeket kutatja. Az Anatomy of a Street projekt társkurátora.

Aleksandra Wasilkowska a Varsói Műszaki Egyetemen és a Bretagne-i Építészeti Iskolában folytatott tanulmányait követően 2007-ben a tér és a társadalom kutatásával foglalkozó műhelyt hozott létre Varsóban. Művészekkel, szociológusokkal, kutatókkal, és matematikusokkal dolgozik olyan projekteken, amelyek közös területek felfedezését segítik elő az építészet, a művészet és a tudomány között. Projektjeik új városi stratégiákat és a nyilvános térben megjelenő kollektív termelés modelljeit vizsgálják. Ilyenek például: Symbiotic City (2005), MultipliCity Disorder (2008), Warsaw as Emergent Structure:Em_Wwa 1.0 (2009), Assembling in Public (2010). Wasilkowska a következő kiállításokon vett részt: Warsaw under Construction (Modern Művészeti Múzeum, Varsó, 2009, 2010); Expectation (Bec Zmiana Foundation, Varsó, 2009); Extremely Rare Events (Kortárs Művészeti Központ, 2009); The Witch is Watching (Avantgárd Intézet, Varsó, 2010). Befejezett projektek: [No.Platform] (Zachęta Nemzeti Múzeum, Varsó), Ideiglenes építmény (Chelsea College of Art és Design, London, 2010). A Warsaw as Emergent Structure c. kiavány a Bęc Zmiana Foundation kiadásában jelent meg, 2009-ben. Aleksandra Wasilkowska Agnieszka Kuranttal Lengyelországot képviseli Velencében a 12. Építészeti Biennálén. www.olawasilkowska.com ; www.labiennale.art.pl

Dagmar Petrikova a pozsonyi Slovak University of Technology Menedzsment Intézetének tanárja, a Területfejlesztési Tanszék vezetője, és a Central European Research and Training Centre in Spatial Planning igazgatója. Munkája során a várostervezés társadalmi dimenzióira, a közösségi részvételre és a barnamezős fejlesztésekre koncentrál.

Grzegorz Piątek építész, kritikus, a varsói Politechnikum Építészmérnöki Karán 2006-ban szerzett diplomát. Különböző építészeti, design és urbanisztikai témájú könyvekben és katalógusokban jelentek meg cikkei, mint a Notes from Warsaw (Warsaw 2007), Wallpaper City Guide. Warsaw (London 2008), Stadium X. A Place That Never Was (Warsaw 2008), Hotel Polonia. The Afterlife of Buildings (Warsaw 2008), Architektura Polska/Polen Architektur (Vienna 2008), Warschau. Der thematische Führer durch Polens Hauptstadt (Stuttgart 2009), Use It. Warsaw map (Warsaw 2008, 2009 – 2 editions). The Promised City (Warsaw-Berlin 2010). 2005 óta az Architektura-murator c. folyóirat szerkesztője. Kurátori tevékenysége: Hotel Polonia. The Afterlife of Buildings (Jarosław Trybuś-sal), Lengyel Pavilon a 11. Velencei Építészeti Biennálén, Arany Oroszlán a legjobb nemzeti részvételért. Open:Poland. Architecture and Identity (Rob Wilsonnal, RIBA, London, 2009); Modernización (J. Trybuś-cal, Cuenca, Barcelona, 2010); Mountains for Warsaw! (Varsó, 2009), Pleasure, városi beavatkozások (Varsó Under Construction 2 Fesztivál, 2010). Díjai: a Kulturális és a Nemzeti Örökség Minisztériuma díja Lengyelország külföldi promóciójáért (2009). A 2016-os Európa Kulturális Fővárosa címre pályázó Varsó nagykövete.

Jakob Hurrle a Berlin Technische Universität-en szerzett várostervezői diplomát. Diplomamunkájában a roma közösségeket megcélzó kelet-szlovákiai fejlesztési projekteket értékelt. Jakob a közép-európai Plotki egyik alapítója. Szerkesztőként dolgozott a www.migrationonline.cz oldalon, és kutatóként az Intercultural Map projekten. 2007 februárja és 2010 áprilisa között a Multicultural Center Prague igazgatója volt. A Portland-i Western States Center-ben folytatott kutatása óta a Multicultural Center Prague Flexi-In-Security projektjén dolgozik. Emellett közreműködője a PragueWatch elnevezésű szervezetnek, amely a cseh főváros városfejlődését vizsgáló webportált működtet.

Constantin Goagea építész, építészeti szakújságíró és kutató. Munkája során a kortárs kultúra, a technológia és az emberi környezet kapcsolatát vizsgálja, melyben az innovatív építészet is szerepet játszik. Okleveles építész Bukarestben, a szakmai szervezetek aktív tagja, valamint rendszeresen meghívott előadó, tanácsadó és zsűritag. 2000 óta az Arhitectura c. magazin igazgatója. A 2006-os Velencei Biennálé Román Pavilonjában megrendezett “Remix. Egy ország töredékei” c. kiállítás társszerzője. A 2008-ban létrejött Zeppelin Egyesület alapító tagja. Kiemelt érdeklődési területe: a posztszocialista város fejlődése, lehetőségek és problémák a szomszédos szocialista országok között, városi rendszerek és identitás Közép- és Kelet-Európában. Jelenleg Bukarestben él.

Ivan Kucina főállású oktató a Belgrádi Egyetem Építész Tanszékén, valamint óraadó tanár a New York-i School of Design Strategies, Parsons The New School for Design-nál. Ivan kutatásainak fókuszában az építészet és az urbanisztika átmeneti folyamatai állnak, különösen az informális építészeti stratégiák és az ellenőrizetlen folyamatok a nyugat-balkáni városok átalakulásában. Fontosnak érzi, hogy megértsük az újonnan kialakuló tér-idő paradigmákat az építészetben és a várostervezésben egyaránt. Ivan a Belgrádi Egyetemen számos együttműködési csereprogramot hozott létre olyan építészeti iskolák között, mint a Berlage Intézet, TU Wien, TU Delft, KTH Stockholm, Roma 3 Egyetem és a Parsons The New School for Design (New York, USA). A 2008-ban megjelent “15/3” tankönyv – mely a belgrádi Építész Tanszék Bevezetés az építészetbe c. kurzusához kapcsolódik – innovatív módszertant kínál a tér-forma dialektikájának megértéséhez. Ivan Kucina egyúttal aktív építész is, különböző interdiszciplináris építészeti és design projekteken (pl. várostervezés, lakóépületek, kiállítások) dolgozik együtt Nenad Katic építésszel. 2006-ban társalapítója volt a Belgrádi Nemzetközi Építészeti Hétnek, jelenleg a rendezvény programigazgatója.

 

 

male-enhancement-pills   penis-enlargement-medicine   best-penis-enlargement-pills   male-enhancement-pills-that-work   penis-pills   best-erection-pills   penis-enlarger   penis-enlargment   best-sex-drugs   evermax-pill   penis-enlargements   hard-on-pills-that-work   enhanced-male-pills   male enhancement   penis extender   best male enhancement pills   penis enlargement medicine   best male enhancement   penis stretcher   penis enlargement pills   extenze reviews   penis extenders   sex pills   how to produce more sperm   extenze review   extenze male enhancement   male enhancement pills that work   bathmate results   male enlargement pills   male extra   extenze pills   how to increase semen volume   increase sperm volume   penis pills   volume pills   male enhancement pills that work fast   increase semen volume   bathmate before and after   best penis enlargement pills   male enhancement pill   penis enhancement   penis pump before and after   how to increase sperm volume   best budget penis pumps   enhanced male   best erection pills   bathmate review   best penis pumps   penis traction   how to produce more cum   male enhancement products   3 ways to increase seminal fluid   male enhancement pills over the counter   penis pump results   increase ejaculate   best sex pills   male enhancement reviews   how to produce more semen   dick pills   sex pills for men   penis enlargement pill   how to increase ejaculate volume   how to increase ejaculate   extenze side effects   huge ejaculation   penis enlargement pump   water penis pump   male enhancement supplements   do penis enlargement pills work   increase semen   bath mate   penis pump reviews   penis growth pills   best male enhancement pill   bathmate routine   size genetics   male supplements   male enlargement   male extra reviews   the best male enhancement pills over the counter   how fast does extenze work   how to ejaculate more   extenze results   penile extender   bathmate x30   max performer   best penis extender   bathmate reviews   semen volume   extenze extended release   penis pumps   dick enlargement   how long does it take for extenze to work   dick pumps   penile traction   big loads   best male enhancement pills that work   increase sperm volume pills   extenze pill   best male enlargement pills   male sex pills   penis strecher   home made penis pump   dick extender   cum pills   natural ways to increase seminal fluid   best penis enlargement   penis pump before after   penile traction device   best over the counter male enhancement   over the counter male enhancement pills   male extra review   vigrx plus review   does bathmate work   extenze directions   best penis   penis enlargement pills that work   volume pill   sex pill   male enhancer   increase cum   extenze ingredients   semen volumizer   increase semen production   do male enhancement pills work   enhancement pills   vigrx pills   penis enlargment pills   stamina pills   are penis pumps safe   cock pumps   darren jackson   best natural male enhancement   penis stretchers   best penis enlargement medicine   male enhancement drugs   how to increase sperm thickness   where to buy vigrx plus   best sex pills over the counter   sexual enhancement pills   increase ejaculation   increase cum volume   sexual enhancement   penis enhancers   hard on pills that work   enhancement male pill   extenze ingridients   extenze befor and after   malextra pills   extenz results   penis enlargements pumps   extenze ingredience   male enhancement pills   penis enlargement medicines   volumepills review   penis extender result   extenze ingredient   penis pump review   how to increase ejaculation volume   cock extenders   penis enlargement devices   vigrex tablets   how to increase semen amount   male performance pills   bathmate hydro   how to increase cum load   penis extenders reviews   best male enhancers   how to increase semen production   how to produce more seminal fluid   bathmate x40   male drive max   increase cum load   bathmate before after   volume increaser   produce more sperm   best male enhancement pills over the counter   max load pills   volume pills review   natural male enhancement herbs   delay pills for men last longer   cock stretcher   enhanced male pil   male enhancement pills free trials   penispumps   penis enlargement device   male sexual enhancement   extend pills   sex enhancement pills   all natural male enhancement   long sex pill   best male supplement   extenze maximum strength   do penis pills work   produce more semen   how to produce more seminal fluid naturally   increasing semen volume   penis extenders review   how to increase semen   best male enhancement pills 2019   male enhancement pills reviews   increase ejaculate volume   bathmate hydro pump   increase seminal fluid   natural male enhancement pills   hydro penis pump   vigrx reviews   do penis extenders work   over the counter male enhancement   male enhancements   top male enhancement pills   penis traction device   bathmate pump