BÖGI DIA – SZATURNUSZ FÁI

bogi_dia_mke_banner

kurátor: Szegedy-Maszák Zsuzsanna, művészettörténész

Megnyitó: 2018. május 22. 19:00
A kiállítást megnyitja: Zsikla Mónika, művészettörténész

Megtekinthető: 2018. május 23–27. között
Nyitvatartás: szerda-vasárnap 17:00–20:00

 

BÖGI DIA – SZATURNUSZ FÁI

Az emberi sors megértéséhez – kortól és kultúrától függetlenül – gyakran a növényvilághoz fordulunk segítségért: szinte önkéntelenül használjuk a fák világából és életciklusából, az emberi életre kölcsönzött azon kifejezéseket, mint például a csemete, a kivirágzott, a lelombozott, az elfásult vagy a gyökértelen. A Szaturnusszal összekapcsolt befelé forduló, kontemplatív jellem értelmében német nyelvterületen a kopasz, halott fákat a XVI. századtól kezdve Szaturnusz fáinak nevezték.[1] „(A melankolikus [Saturnine]) az ismeretlent nem olyasminek látja, amit kellő felkészültséggel előbb-utóbb be lehet cserkészni, hanem ami az emberi létezés és gondolkodás legbelső centruma.” [2]
Bögi Dia alkotásai sem válaszok és megfejtések, hanem, a művész szavaival a „felszámolhatatlan bizonytalanság elfogadására tett kísérletek”.

A kiállítás központi eleme egy szénporral beterített felület a földön, mely a befagyott horgásztavakon vágott lékek felületbontó gesztusát idézi. A szén, minden szerves vegyület alapja; a vegyületekben való megkötése biztosítja a fák szilárdságához szükséges anyagot. A lékvágás viszont az ember beavatkozása a természetben, amely megbontja a szilárdnak tűnő, de törékeny réteget. A szénporral leszórt felület határaira, a járhatónak vélt felületben rejlő veszélyre négy beszúrt ág figyelmeztet. A majdnem rügyező ágakat az alkotó a tavat körülvevő erdőben vágta ki. Olyan vesszők ezek, melyek a vadon többi ágával ellentétben elakadtak a tavaszi újjáéledésben, elmaradt a levelek növekedése és így, „jégbe” szúrva az újjászületés lehetősége is gátolva van. Az elmúlás, és az újjászületés azonban nem zárja ki egymást, ahogyan a Beuys műtermében négy éven keresztül álló karácsonyfa pusztulása is egy másik életciklusra, az életnek a halálban való folytatására hívta fel a figyelmet.

Bögi Dia Szaturnusz fái című kiállításán látható alkotások az újjászületés, az ideiglenesség és az elmúlás összeegyeztethetőségét taglalják.

[1] Földényi F. László: Caspar David Friedrich, Helikon, 1986, 34. o.
[2] Földényi F. László: A melankólia dicsérete, Jelenkor, 2017, 30. o.

_

Támogató: 

Nemzeti Kulturális Alap

http://www.nka.hu/

NKA_logo_2012-01

Feldarabolódott napok | Győri Blanka kiállítása

2016. ápr. 15. | 19:00
 

Az én körvonalát, mint egy térképrajzolatot képzelem el, folyton irányt váltó girbe-gurba határ, letapogatni csak lassan, milliméterről milliméterre lehet. A szövegek, kollázsok, tárgyegyüttesek ennek a folyamatnak a lecsapódásai, lépések az önazonosság megtalálásának irányában. A tárgyak rendszere a térben sétára hívja a nézőt. A minimalista formákhoz közel lépve apró, akár csak nagyítóval kibetűzhető részletekre lehet bukkanni.
Az életben maradás anyagai – pohár víz, dobozba zárt levegő, a légzőfelület röntgenképe. Folyamatábra, a Nap életszakaszainak bedobozolása. Tárolási lehetőségek.
Az efemer anyagok, szövegek, tárgyak lélektani utalásokat hordoznak és összefűzésük egy sűrű szövésű gondolati hálót hoz létre.

Kurátor: Salamon Júlia

Megnyitó: 2016. április 15. (péntek) 19.00

Nyitva tartás: 2016. április 16 – 23.
ápr. 16-17. (szombat, vasárnap) 11.00-17.00
ápr. 18-21. (hétfő-csütörtök) 17.00-21.00
ápr 22. (péntek) 19.00-21.00
ápr. 23. (szombat) 11.00-18.00

Felhívás / Jegyzet és vázlat találkozó / 2013. június 12.

Felhívás Jegyzet és vázlat találkozón való részvételre, amely 2013. június 14-én este kerül megrendezésre a Laborban. Az esti találkozón jegyzetekbe, vázlatokba, kész művekbe lehet betekinteni az alkotók jelenlétében. Az eseményre jelentkezni lehet bármilyen művészeti jegyzet vagy vázlat lappal, füzettel – eredeti vagy másolt verzióval.
Idén is várjuk kurátorok jelentkezését kiállítási jegyzeteikkel, vázlataikkal.
A részvétel kritériuma a találkozón való személyes jelenlét.
Amit biztosítani tudunk – asztal, szék, cérnakesztyű, blue-tech, damil, olló, málnaszörp és szalmaszál, muzsika.

A találkozó időpontja:
2013. június 14., péntek 18 órától 21 óráig

Helyszíne: Labor (1053 Budapest, Képíró u. 6.)

Részvételi szándékát 2013. június 12-ig a vecseijulia@gmail.com címen tudja jelezni!

A találkozó az ez a papír! esemény-sorozat rendezvénye.

Szervező: klorofill (Vécsei Juli)

——————————————-

Az – ez a papír! – mindazoknak szól akik ´csak úgy´ szeretik a papírt – a kicsit és nagyot, a színeset, a mintásat, a formázottat, a hajtogatottat, a lyukasztottat vagy perforáltat, a rajzlapot, az írólapot, az akvarell papírt, a pauszt, a fénymásolatot vagy faxot; a füzetet – jegyzetet és vázlatot; a könyveket – akár színváltós borítóst; a ceruzát – grafitot és színeset; a tollat – tust és golyóst, a tintát – japánt vagy kínait és a festékeket egyaránt.
Hogyan használjuk ma a papírt? Az esemény-sorozat kiállítás, előadás vagy szakmai találkozó formájában betekintést nyújt hazai és külföldi alkotók munkamódszerébe, valamint, hogy aktuálisan milyen kérdések foglalkoztatják őket. Megismerteti a papírt – a történetétől kezdve, a gyártásán keresztül, a papírfajtákon át, a speciális nyomdai eljárásokig -, a grafikai technikákat és rajz-eszközöket. Bemutat különböző típusú kiadványokat – füzeteket, újságokat és könyveket – leginkább a független kiadók munkáira koncentrálva.

klorofill

LABOR VENDÉGTÉR 2012 – DÖNTÉS

A számos izgalmas és megvalósításra érdemes pályázat közül a galériabizottság Michela Alessandrini (Róma/Budapest) és Luminita Apostu (Románia) pályázatát támogatta.

Michela Alessandrini (1987, Róma) olasz kurátor, művészetkritikus és művészettörténész. A római Sapienza Egyetem Kortárs Művészettörténeti szakán szerzett diplomát 2011-ben. 2008-tól dolgozik együtt művészekkel, kortárs művészeti intézményekkel és non-profit szervezetekkel Olaszországban és szerte Európában (pl. Franciországban, Csehországban). Jelenleg on-line magazinok számára ír és a művészeti világ állandóan változó dinamikája érdekli, a folyamatos helyváltoztatás során felfedezve a művészet és a (territórium/ok láthatatlan összekapcsolódását. A Labor Vendégtér rezidencia program keretében tervezett kutatásának fő iránya és célja egy olyan folyamat folytatása, amelyet a diplomamunkájához kapcsolódó antropológiai és szociológiai tanulmányai előztek meg (a diplomamunka címe: Mac/Val (Musée d’art contemporain du Val de Marne in Vitry-sur-Seine) és egyben tűnődés az emberekről, a nemzetekről, métissage, a kulturális aktivitásról és ezen folyamatok kölcsönhatásáról, az identitásról és identitásokról. Egy platform arra, hogy művészetet hozzunk létre és hogy az emberek és a territoriumok kommunikáljanak és kérdéseket generáljanak: ez a PLartFORM.

Luminita Apostu (1985, Románia) a romániai Iasiban él és dolgozik. A George Enescu Művészeti Egyetem Interdiszciplináris Vizuális Művészeti szakán fejezte be MA tanulmányait. 2010-ben elindította a theartstudent.org nevű platformot, egy a művészhallgatók kezdeményezéseit támogató kezdeményezést. A művészeti oktatási rendszere foglalkoztatja, megkérdőjelezi a művészeti iskolák helyzetét és potenciáját, a hallgatók mint művészek, kutatók vagy a terület más szereplőinek rendjében. Ha dicsőítjük a cselekvés szükségességét és biztonságban érezzük magunkat nosztalgikus érzéseket táplálva a jelenlegi „rossz” időkkel kapcsolatban, akkor, amikor a művészhallgatók nem aktivisták, pedig annak kellene lenniük, akkor mindezt nem tehetjük egy konferencia teremben, hanem sokkal célszerűbb erre egy osztályterem. Ebben a szcenárióban az oktatás hatalma a kurátori modell jelmezében jelenik meg, ezért ha ezeket a szerepeket is ebben a jelmezben akarjuk eljátszani akkor komolyan kell játszanunk. A rezidencia alatt egy a témához kapcsolódó felszólalás összeállítására tesz kísérletet, egy olyan kollázs-szerű művészi manifesztáció formájában, amely képessé teszi a művészhallgatókat arra, tudatosabban és kritikusabban álljanak hozzá a művészeti rendszerben betöltött saját helyzetükre és szerepükre. A Labor Vendégtér program keretében végzendő kutatás során egy diszkurzív projekt létrehozása a cél, melyen keresztül a kurátori önállóság játssza a művészettörténet darabjainak mint egy kulturális örökség összerakásának a szerepét, amit az elsős művészhallgatók körében osztana meg.

LABOR VENDÉGTÉR 2012.

A LABOR pályázatot ír ki művészeknek és kurátoroknak 2012. augusztusra, két hetes muterem / alkotótér használatra. Egy helyi és egy külföldi nyertes pályázó, két ciklusban a LABOR alkotóteret (1053 Budapest, Képíró u. 6.) vizuális kultúrához köthető projektek megvalósítására használhatja. A pályázat célja, hogy lehetőséget adjon művészeknek és kurátoroknak önálló (vagy akar kollektív) munkára, bemutatkozásra, illetve a hazai kortárs művészeti élet szereplőivel való megismerkedésre. A residency ideje alatt a résztvevők használhatják a LABOR térbeli és technikai adottságait (internet hozzáférés, laptop), a könyvtárat és a kiállítótereket. A pályázat az alkotótér használatára terjed ki, igény eseten szálláskeresésben és a szakmai kapcsolatok felkutatásában és építésében segítséget nyújtunk. A rezidencia program résztvevőit egy alkalommal nyilvános prezentáció tartására kérjük fel.

Pályázni az alábbi linkről letölthető nevezési lap kitöltésével és benyújtásával lehet:
Labor_VENDEGTER_nevezesi_lap

Ennek tartalmaznia kell:

  • szakmai önéletrajzot
  • maximum 2 oldal terjedelmű motivációs levelet és munkatervet

A pályázatokat a labor@c3.hu címre varjuk, az email tárgyában kérjük feltüntetni: Vendégtér pályázat 2012.

Beküldési határidő: 2012. június 25. Várható döntés: június 29.

További információ az előző évek Vendégtér programjaihoz kapcsolódóan:
http://labor.c3.hu/?s=vendegter

FELHÍVÁS a Fal és Beton n#2 Mini rajz workshopon és fanzine-ban való részvételre

2011. jún. 6. | 12:00
 

Fal és Beton n#2.
Mini rajz workshop és fanzine bemutató
/////////////////////////////////////////
Workshop: 2011. június 6. 12h – 18h
Fal és Beton fanzine n#2 bemutató: 2011. június 9. 18h
Labor (Budapest, Képíró utca 6.)

A workshop mindenki számára nyitott, résztvevői nem művészeti és művészeti tevékenységeket folytató felnőttek és gyerekek. A workshop keretében a résztvevők apró nyomokat hagynak a város rejtett pontjain. A rajzok vagy feliratok két kritérium szerint készülhetnek: nagyon kis méretűeknek kell lenniük, és nem lehetnek maradandóak. A résztvevők ezeket az apró rajzokat és feliratokat a Labor közelében rejtik el. A munkák létrehozása során fontos szempont, hogy azok reflektáljanak környezetükre, vagy a mindennapi élet egy-egy mozzanatára. Fontos, hogy a használt eszközök, ceruza, filctoll, golyóstoll, olyanok legyenek, amik az időjárás változásaival elkopnak majd. A közös munka részeként a résztvevők feljegyzik a rajzuk pontos helyét, hogy mit ábrázol és mit jelent. A szervezők ez alapján nagyító alatt lefotózzák az elkészült alkotásokat, és ebből összeállítanak egy térképet. A rajzok fényképeiből és a résztvevők feljegyzéseiből készül el a Fal és Beton fanzine n#2., amit a workshop második napján 100 példányban kinyomtatunk, majd a galériában bemutatunk. A fanzine egy, a résztvevők által készített efemer mentális térkép lesz. A workshopra jelentkezni a: falesbeton2@gmail.com címen lehet 2011. június 5-ig, vagy személyesen a helyszínen.

Felhívás / 3. Jegyzet és vázlat találkozó / 2011. május 31.

2011. máj. 31. | 18:00
 

Felhívás Jegyzet és vázlat találkozón való részvételre, amely 2011. május 31-én este kerül megrendezésre a Laborban.

Az esti találkozón jegyzetekbe, vázlatokba, kész művekbe lehet betekinteni az alkotók jelenlétében.

Az eseményre jelentkezni lehet bármilyen művészeti jegyzet vagy vázlat lappal, füzettel – eredeti vagy másolt verzióval. Idén kurátorok jelentkezését is várjuk kiállítási jegyzeteikkel, vázlataikkal.
A részvétel kritériuma a találkozón való személyes jelenlét.
Amit biztosítani tudunk – asztal, szék, cérnakesztyű, blue-tech, damil, olló, málnaszörp és szalmaszál, muzsika.

A találkozó időpontja: 2011. május 31., 18 órától 21 óráig

helyszíne: Labor (1053 Budapest, Képíró u. 6.)

http://labor.c3.hu/

Részvételi szándékát 2011. május 29-ig a vecseijulia@gmail.com címen tudja jelezni!

A találkozó az ez a papír! esemény-sorozat 5. rendezvénye.

szervező: FKSE, klorofill

——————————————-

Az – ez a papír! – mindazoknak szól akik ´csak úgy´ szeretik a papírt – a kicsit és nagyot, a színeset, a mintásat, a formázottat, a hajtogatottat, a lyukasztottat vagy perforáltat, a rajzlapot, az írólapot, az akvarell papírt, a pauszt, a fénymásolatot vagy faxot; a füzetet – jegyzetet és vázlatot; a könyveket – akár színváltós borítóst; a ceruzát – grafitot és színeset; a tollat – tust és golyóst, a tintát – japánt vagy kínait és a festékeket egyaránt.

Hogyan használjuk ma a papírt? Az esemény-sorozat kiállítás, előadás vagy szakmai találkozó formájában betekintést nyújt hazai és külföldi alkotók munkamódszerébe, valamint, hogy aktuálisan milyen kérdések foglalkoztatják őket.

Megismerteti a papírt – a történetétől kezdve, a gyártásán keresztül, a papírfajtákon át, a speciális nyomdai eljárásokig -, a grafikai technikákat és rajz-eszközöket. Bemutat különböző típusú kiadványokat – füzeteket, újságokat és könyveket – leginkább a független kiadók munkáira koncentrálva.

klorofill

Nyári nyitva tartás

Július és augusztus hónapban Vendégtér programunk keretén belül alkotótérként működik a Labor.  A megszokott keddi és csütörtöki nyitva tartásunk jelenleg szünetel. Nyári nyilvános programjainkról külön tájékoztatást adunk majd közzé.

Megértésüket köszönjük.

Felhívás / 2. Jegyzet és vázlat találkozó / 2010. május 4.

2010. máj. 4. | 18:00
 

Felhívás Jegyzet és vázlat találkozón való részvételre, amely 2010. május 4-én este kerül megrendezésre a Laborban.

Az esti találkozón jegyzetekbe, vázlatokba, kész művekbe lehet betekinteni az alkotók jelenlétében.

Az eseményre jelentkezni lehet bármilyen művészeti jegyzet vagy vázlat lappal, füzettel – eredeti vagy másolt verzióval.
A részvétel kritériuma a találkozón való személyes jelenlét.
Amit biztosítani tudunk – asztal, szék, cérnakesztyű, blue-tech, damil, olló, málnaszörp és szalmaszál, muzsika.

A találkozó időpontja: 2010. május 4., 18 órától 21 óráig

helyszíne: Labor (1053 Budapest, Képíró u. 6.)

http://labor.c3.hu/

Részvételi szándékát 2009. április 30-ig a csatlos.judit@gmail.com címen tudja jelezni!

A találkozó az ez a papír! esemény-sorozat 4. rendezvénye.

szervező: FKSE, klorofill

tovább…

Könyvtér – program megnyitó a Laborban

2010. feb. 23. | 19:00
 

Szeretettel várunk minden kedves érdeklődőt február 23-án 19.00 és 21.00 óra között a Laborba a Könyvtér programsorozat megnyitójára. A program elindulása kapcsán bemutatásra kerül a Labor számára készült új arculat, valamint Várnai Gyula Könyvek című video-munkája.

A Könyvteret 19.00 órakor megnyitja az X-Menz Idiotronic

19.00 és 21.00 óra között a program szervezői kommenteket, ötleteket és asszociációkat várnak a látogatóktól a Könyvtér felvetéseivel kapcsolatosan – melynek tematikái az olvasás, szövegértés, archívum, kutatás, független kiadás, művészkönyvek, valamint az elmélet és gyakorlat viszonya. A látogatók a projekttel kapcsolatos javaslataikat a helyszínen rendelkezésre álló cédulákra vagy táblákra írhatják. Az érdeklődőket a Labor csapata házilag készített szendvicsekkel látja vendégül, zenét DJ Gandharva szolgáltatja.

A Könyvtér a Labor kortárs képzőművészettel kapcsolatos  könyv, folyóirat, fanzine és egyéb kiadványokat gyűjtő / bemutató tematikus programsorozata. A kortárs kultúra különféle területeinek bevonásával a Könyvtér elsődleges célja, hogy a művészeti gyakorlat és elmélet határait folyamatos újragondolás tárgyává tegye. A Könyvtér a bemutatott tematikák kapcsán – művészkönyvek, szöveggyűjtemények, fanzinok, archívumok – a szakmai workshopoktól a gyerekfoglalkozásokon át változatos programokat kínál. A „csendet kérünk” klasszikus könyvtári regulát figyelmen kívül hagyó projekt szándékai szerint a kötetlenebb szakmai beszélgetésekhez teremt megfelelő atmoszférát.

Polctörlés“ : a folyamatosan bővülő könyv és folyóirat gyűjtemény anyagára épülő beszélgetések és művészeti akciók.

Helyszín: Labor (Budapest, V. ker. Képíró u. 6.)

Nyitva tartás: A Könyvtér hetente kedden és csütörtökön 16-20 óra között látogatható. A helyben olvasható könyvek mellett ingyenes wifi hozzáférést biztosítunk, továbbá önköltséges áron kávé és tea is kapható.

A 2010-es Polctörlés estek programja:

társadalomtudományi szerkesztőségek és képzőművészek közös estje;
privát könyvtár – felkért szereplők nyilvános könyvajánlója;
zine kiállítások és gyűjtés;
jegyzet és vázlat találkozó;
archívumok és gyűjtemények bemutatása;
close reading – elméleti szövegek közös olvasása.

Ez a papír!- sorozat;
Művészetelméleti és gyakorlati szabadiskola,
tranzitblog offline,
kutatási kiállítások;
kölcsöntér – labor residency;
filmvetítések (Beszélgetések filmen)