Indíték Tématéka

2013. okt. 14. | 18:30
 

http://inditektemateka.tumblr.com/

10. 14 – 10. 20 fanzinebemutató és kiállítás, Labor

megnyitó okt. 14. 18:30

megnyitja: Nagy Szilvia

hang: Bartha Márk

Természet és kultúra szembenálló összekapcsolódása a nyugati gondolkodás egyik legfontosabb témája. Miközben az elmúlt évszázadok városfejlődése száműzte a természet legkülönfélébb megnyilvánulásait nagyvárosainkból, a természetes környezet nem tűnt el: lesben áll, és minden adandó alkalommal átveszi a hatalmat elhanyagolt területeinken és kulturális formáinkon, de a segítségünkre is siet, ha kiutakat keresünk.

A kortárs város üzletet csinál a kiútkeresésből: a szemétből épített, növényekkel beültetett mesterséges dombok vagy Sao Paolo égszínre festett falai mind a természet képével próbálják álcázni a természet kizsákmányolásának folyamatát vagy az egyenlőtlen társadalmat fenntartó határokat.

A természet ugyanakkor különböző értelmekben kisajátítható politikai érvként is jelen van az életünkben: miközben a fővárosba vándorlás gyakran a kétségbeesett vágyak megvalósulásának ígérete, a társadalmi szerepek is elképzelt és konstruált „természetes” karakterek mentén kerülnek kiosztásra. És mintha a természet ereje döntené hanyatlásba civilizációnk vívmányait is, legfejlettebb államformáinkat, és koptatná el ennek jeleit.

A természet más területeken is analógia marad gondolkodásunkban: a növények permakulturális együttélése megtermékenyíti a társadalmi rendről való gondolkodásunkat, a városi gyümölcslelőhelyek feltárása pedig mintát ad az önfenntartó életmód kísérleteihez.

Paradox módon, a természet akkor tér vissza a legnagyobb erővel, amikor a leginkább próbálunk megfeledkezni róla. Magunkba fordulva, a környezet zajait kizárva kezdjük meghallani testünk hangjait, és kezdjük érezni, ahogy a testünkbe nyomódnak környezetünk terhei.

Polyák Levente

Alpern Bernadett, http://www.flickr.com/photos/bernadettalpern/ http://alpernbernadett.blogspot.hu/

Bartha Máté, http://nonrelevant.tumblr.com/

Ember Sári, http://www.embersari.com/

Flohr Zsuzsi, http://www.zsuzsiflohr.com/

Halász Dániel, http://www.danielhalasz.com/

Hódi Csilla, http://pinkreiter.blogspot.hu/

Illés Zsófia Szonja, http://zsofiasonia.tumblr.com/ collectiveplant.tumblr.com

Klima Gábor, http://gaborklima.tumblr.com/ gaborklima.com

Molnár Ágnes Éva, http://www.agnesevamolnar.com/

Páll Tamás, http://viskovic-pall.com/

Viskovic Jelena, http://viskovic-pall.com/

a fanzineban közreműködtek még: Gellér Judit, Hakkel Márton, Nebojša Jovanović, Pacsika Márton, Polyák Levente, Sógor Ákos, Udvarhelyi Éva Tessza

workshop szervező, fanzine szerkesztő: Szemző Zsófia http://zsofiaszemzo.com/