Private Public / Könyvbemutató és beszélgetés

2012. már. 9. | 17:30
 

Könyvbemutató a Laborban 2012. március 9-én, pénteken 17.30-tól

Matthias Megyeri képzőművész és Sabine Knierbein urbanista beszélget a nemrég megjelent Private Public című könyvükről.

helyszín: Labor, 1053 Budapest, Képíró u. 6.

időpont: 2012. március 9. 17.30 – 19.00

A beszélgetés nyelve angol.

A program létrejöttét az ACAX | Nemzetközi Kortárs Képzőművészeti Iroda, a Labor és a budapesti Goethe Intézet támogatta

Minden érdeklődőt szeretettel várunk!

Két kritikus nézőpont a közterek privatizációjának jelenségéről a Lost Books igényes kiadványában.

Melyek a köztéren megjelenő magánszponzoráció mechanizmusai? Mi a köztéri privát művészet? A Lost Books kiadó új formában hívja fel a figyelmet erre a témára két érdekes nézőpontból, Sabine Knierbein urbanista (Bécs) tudományos szövegével és a nemzetközileg elismert képzőművész, Matthias Megyeri (Stuttgart / London) fotósorozatával.

Ahogyan a köztereken figyelmünket megmérik és fogyasztják, ahogy a magánszponzoráció városaink legláthatóbb kulturális hatásává válik, fel kell tennünk a kérdést: mennyire publikus még a közterünk? Hogyan lehetséges, hogy egy maroknyi vállalat határozza meg Európa-szerte a városképet, a fogyasztás szabályaitól vezérelve? Mikor fogják kimondani, hogy figyelmünkért kereskedelmi verseny folyik, nem csupán az otthoni médián keresztül, amit ugyan kikapcsolhatunk, hanem a köztereken is, ahol többé nem tudunk előle elmenekülni?

A kortárs urbanisztikai kultúra és a köztér iránt érdeklődők örömmel fogják fogadni Sabine Knierbein gondos kutatáson alapuló esszéjét, mely a “figyelemgazdaság” korában létrehozott központi köztereket vizsgáló PhD dolgozatára épül. A művészet kedvelői Matthias Megyeri “Public-Private – Private-Public” fotósorozatát élvezhetik különböző köztéri installációkról, melyekben a művésznek sikerült olyan mértékű feszültséget létrehoznia privát és publikus között, hogy egy járókelő se tudott elmenni mellette. Knierbein és Megyeri megközelítései tovább árnyalják azt a képet, hogy hogyan képes mind a tudomány, mind a művészet erőteljesen foglalkozni kortárs problémákkal. Az igényesen kivitelezett, korlátozott példányszámban megjelent kiadvány önmagában is egy műalkotás, olyan kiemelkedő részletekkel, mint a különleges borító, vagy a beragasztott, eredeti fotóprintek.

Private Public
Sabine Knierbein / Matthias Megyeri
Oldalszám: 104 oldal 20 kiegészítő képpel
Méret: 155 mm x 210 mm
Kötés: Günzler GmbH, Leingarten
Kiadva 350 példányban
Ár: 36 EUR (9500 HUF)
Nyelv: Angol / Német
ISBN: 978-3-9814930-0-9
Elérhető: www.lost-books.com

Sajtókapcsolat:
Juliane Otterbach
press@lost-books.com
+49 176 78010041

A Lost Books-ról:

A Lost Books egy fiatal kiadó, mely értékes, művészet- és kultúraelmélettel foglalkozó könyveket ad ki. Fő sorozatunk a művészetet és a kultúratudományt ötvözi, minden cím egy témát vet fel, melyhez mindkét területről egy-egy megközelítés társul. Londoni (Egyesült Királyság) és stuttgarti (Németország) központtal rendelkezünk, angolul és németül publikálunk.

Alacsony nyomtatási költséggel dolgozunk, s fontosnak tartjuk, hogy köteteink gazdag illusztrációs anyaggal, minőségi kiadásban jelenljenek meg. Kiadványaink elérhetőek interneten keresztül, vagy megvásárolhatóak kiemelt művészeti könyvesboltokban.

Lost Books
Gebelsbergstr. 18
70199 Stuttgart
Germany
info@lost-books.com

 

Hozzászólások lezárva.