Virtuális-e a valóság?

2013. nov. 22. | 18:00
 


Virtuális-e a valóság*?

A kortárs médiaművészet és a médiatörténet mérföldkövei, vagy a mediamuseum.c3.hu.

Kiállításra kerül többek között:

(off-line:)

• Négy médiatörténeti objekt, kérdőjelekkel
•• Négy műalkotás, vagy műalkotásról szóló híradás, digitális képkeretben
– Izsák Előd: Talált rajzok (fotódokumentáció), 2011-2013.
– Szilágyi Kornél: Kaos Camping (videó, részletek, 4’) 2013.
– Szolnoki József: Hallo (rövidfilm, fekete-fehér, 5’38”), 2006.
– Vándor Csaba: Fehér furgon (loop), 2013.
••• Négy mű, vagy négy mű részletei
•••• Négy alkalmi, miniatűr emléktábla képcédula formájában

(on-line:)
A médiamuseum.c3 eddig katalogizált gyűjteményében (catalog.c3.hu) található alkotások

(off-line és on-line:)

Megnyitó esemény: TV halála / Élő múlt. Telematikus performansz

2013. november 22. 18.00-tól

Médium-analízis VII. A Magyar Képzőművészeti Egyetem Intermédia Tanszékének kollektív akciója az „Egész napos tévénézés” keretében. Résztvevők/alkotók: Barnaföldi Anna, Balogh Emese, Becze Dóra, Bori Om, Donka Gergely, Ekker Nikoletta, Eskulits Fruzsina, Kamondi Gabriella, Katona Norbert, Kóti Gábor, Langh Róbert, Marsalkó Fruzsina, Mécs Miklós, Mihályi Barbara, Monhor Viktória, Ősz-Varga Szabina, Péter Fanni, Seemann Adrienn, Simon Zsuzsanna, Szabó Levente, Szapu Dániel, Thury Lili és még sokan mások

A telematikus akció az MKE Intermédia Tanszéke (1063 Budapest, Kmety György u. 27.) és a Labor Galéria (1053 Budapest, Képíró u. 6.) közti kommunikációra épül, létrejöttét követően egyszerre válik a kiállítás és múzeum részéve. Választ a címbeli kérdésre és az alábbiakra:
Hogyan készül egy műalkotás? Hogyan gyarapodik a mediamuseum gyűjteménye?

A 2013. november 22-én nyíló bemutató a mediamuseum.c3 projekt első nyilvános meghirdetése, formájában és funkciójában manifesztum és promóció, felhívás és felszólítás közreműködésre, támogatásra.

* Valóság: az, amibe belebotlunk a halálig vezető utunkon, azaz ami érdekel minket (Vilém Flusser)

A kiállítás nyitva 2013. december 6-ig, látogatható: kedd-péntek, 16.00-19.00.

Támogató: Nemzeti Kulturális Alap

A médiaművészet növekvő jelentősége a kortárs társadalmak minden területén észrevehető, hazai és nemzetközi szinten egyaránt. Ez összefügg a képi technológiák, informatikai eszközök fejlődésével, a kommunikációs forradalom és a globalizáció jelenségével. A technikai médiumok a gazdaság és a társadalom meghatározó szféráiban alapvetően alakítják át civilizációnkat, az emberi élet színtereit, a hétköznapokat éppúgy, mint a kulturális emlékezet intézményrendszereit.

Magyarországon nincs olyan gyűjtemény, bemutató, kiállítás ami a médiaművészetet, beleértve az experimentális és interdiszciplináris tradíciót és a technikai képek történetét a fotográfiától a computerig egységes, áttekinthető, következetes és nemzetközi kontextusban is érvényes módon mutatná be. Átfogó tanulmányok, könyvek, adatbázisok, kiadványok sem szólnak e transzdiszciplináris megközelítést jelentő területről. Ami a 21. század emberét érdekelné és segítené a technikai civilizáció, mindennapi eszközei kulturális elsajátításában, az itthon egyelőre terra incognita.

mediamuseum.c3.hu
Médiatörténeti és médiaművészeti múzeum Magyarországon

Az a tény, hogy Magyarországon a C3 Alapítványon kívül nincs olyan intézmény, mely következetesen és szisztematikusan foglalkozik a médiaművészet és médiatörténet kutatásával, kísérleti projekteket kezdeményezve s ezzel párhuzamosan az archiválás és publikálás szempontjait is fenntartva, vezetett mediamuseum.c3.hu elindításához. A médiamúzeum kezdeményezése és remélhető megvalósítása a C3 legjelentősebb vállalkozása létrejötte óta. Hiánypótló, új szempontú összegzés, mely az elmúlt fél évezred médiaarcheológiai áttekintésére és bemutatására az eddigi gyakorlatnak megfelelően a médiaművészet kontextusában vállalkozik. A jelen felől s a jövő számára mutat fel – összhangban a hasonló nemzetközi törekvésekkel – egy új és jórészt ismeretlen kulturális corpust, mely néhány év alatt, a megvalósulással szinkronban nemzetközi jelentőségű, kikerülhetetlen forrássá válhat.

 

Hozzászólások lezárva.