The liminal Zone – Tudatküszöb

2016. sze. 19. | 19:00
 

the_limital_zone

The liminal Zone – Tudatküszöb
Kiállítók: Szécsényi-Nagy Loránd, Szekeres Ágnes
Kurátor: Ács Bálint

Megnyitó: szeptember 19. 19:00

Nyitva tartás:
16:00-19:00 kedd-péntek
10:00-14:00 szombat

Manapság – egyre inkább a sci-fi filmekből és regényekből ismert, az összetett, mozgást és érzékelési tapasztalatot egyaránt befolyásoló eszközöket használunk: nem vagyunk már igazán biztosak, mit és hogyan látunk, hol húzódik a hártyavékony határvonal virtuális és valóságos között.

A valóság és a virtualitás kombinációjának azon tapasztalati eredményeit, amely a kiterjesztett valóság algoritmusainak végeredményeként jön létre, Lev Manovich média teoretikus egyfajta kiterjesztett térnek, észlelési tudatküszöbnek nevezi. Vagyis az a valóságérzet alakul ki, amikor a fizikai realitásra szőtt virtuális adatréteg láthatóvá válik, pontosabban az, ahogy adatokba kódolt képi információ az adott tér megjelenítésére rávetül, létrehozva ezáltal egy kevert vizuális reprezentációt.

A kiterjesztett valóságot működtető algoritmus, illetve szoftver, a mobil-képernyő technológia segítségével, nem csupán térbeli kiegészítő, hanem magának a tér létrehozásának tevékeny részese.

Az interfész képernyője átalakítja a minket körülvevő teret, egy adatokkal ellátott képet létrehozva, amin keresztül már nem csupán saját pozíciónkat vagyunk képesek megvizsgálni és értelmezni, hanem a létrejövő tér irányítására is vállalkozhatunk.

A kiállítás célja, hogy ezeknek az észlelési, vizuális folyamatoknak a kiforgatásával, meghekkelésével tanulmányozza azt, minként alakítja egymást a szubjektum és az őt körülvevő kiterjesztett téri valóság.

A kiállítótérben elhelyezett marker-objekten keresztül játékos módon vizsgáljuk azokat az új interakciós lehetőségeket, amelyek a kiterjesztett valóság technológiájában rejlenek.

Hogyan lehet optikai eszközökkel a gépet megtévesztő illúziót teremteni? Hogyan lehet alternatív módon hatni, és interakcióba lépni a kiterjesztett valóság terével?

Helyszín: Labor Galéria
Helyszín címe: 1053 Budapest, Képíró u. 6.