intermédia foto(an)archív

2014. nov. 18. | 19:00
 

A végleges “fénykép” egyfajta illusztráció. Azt az utat illusztrálja, ahogyan több-kevesebb sikerrel átbukdácsolt a fotográfus a technikai akadályokon. Tökéletes fénykép így nem is készíthető, hiszen csak a valósághoz közeli fényérzetet tudjuk a fénykép által visszaadni, nem is beszélve a felbontásról és az illúziókeltés egyébb hianyosságairól. (A. Ádám József, 1998)

Az Intermédia Tanszék története párhuzamos a képrögzítő és kommunikációs eszközök, a technikai médiumok sajátosságainak totális átalakulásával. Az Intermédián fotóoktatás a kezdetektől létezik, több, adott esetben egymással párhuzamos program ad ennek keretet, melyek a hagyományos eljárások, archaikus technikák mellett a legaktuálisabb digitális alapú sőt hibrid eljárásokig sok mindent magukban foglalnak. Tanított/tanít a tanszéken fotót illetve kurzust tartott többek között Zalka Imre, Bakos Gábor, Maurer Dóra, Császári Gábor, Kerekes Gábor, Vékás Magdolna, Gadányi György, Szegedy-Maszák Zoltán, Eperjesi Ágnes. A (színes) fotogramtól a réskamera felvételig, a nagyformátumú analóg képkészítéstől a mobilapplikációig, a narratív fotótól a világhálón lévő privát gyűjteményekig, a sorozatművektől a posztfotográfiáig terjedő spektrumban inspiráló kísérletek és kiváló diplomamunkák egyaránt készültek. Ez önmagában véve is sokrétű, nyitott és folyamatosan módosuló archívumot jelent. Az intermédia foto(an)archív kiállítás és archívum e történeti- technikai sokféleség, valamint az ebből adódó, változó alkotói attitűdök bemutatására vállalkozik, több szempontú, egymással interferáló, tematikus csoportokra bontva, aktuális művészi reflexiók kontextusában.

A kiállítást volt hallgatónk, A. Ádám József (1970 – 2009), a fotorália és a fotomanugráfia felfedezője emlékének ajánljuk.

Megnyitó: 2014. november 18-án 19 órától

Kiállítók többek között: A. Ádám József, Bálint Bence, Balogh Emese, Becze Dóra, Bölcskey Miklós, Fodor Dániel János, Hajdu Zsolt, Kamondi Gabriella, Katona Norbert, Korponovics Roland, Mihályi Barbara, Murányi Mózes Márton, Ősz-Varga Szabina, Pers-Kovács Nóra, Péter Fanni, Pólya Zsombor, Semann Adrienn, Simon Zsuzsanna, Sós József, Zádor Tamás

A kiállítás megtekinthető november 27-ig, naponta 16-19 óráig.

Támogató: Nemzeti Kulturális Alap

Simon Zsuzsanna: Lightbox, fotó, 2010.

A jövő fényképezőgépe (Foto, 1962). Találta és reprodukálta Fodor Dániel János, 2012.

A. Ádám József: Önarckép. Fotomanugráfia, 1995.

Ősz-Varga Szabina: Narratív fotó, 2011.

 

Hozzászólások lezárva.