Crosstalk Video presentations 6.

2009. már. 27. | 19:00
 

A Crosstalk Video Art Festival, Budapest részprogramjaként elindul a havonta megrendezendő “Video presentations”

cross6Az egy estés prezentációk meghívottjai magyar és külföldi videó- illetve média művészek. Az esemény célja elsősorban a kortárs magyar videó művészettel foglalkozó alkotók bemutatása a külföldi szcéna képviselőivel egyetemben, másodsorban a videó művészet, mint olyan, megismertetése, felkarolása.

Hatodik meghívott művész: Németh Hajnal

2000-ben végzett a Magyar Képzőművészeti Egyetem Intermédia Tanszékén, jelenleg Berlinben él és alkot, a videó, a fotó, illetve az installáció műfajában.

Korábbi, 2002 előtt készült műveiben – szerepjátékok, átváltozások révén – sokszor saját magát használja modellként, 2004 óta készít olyan videómunkákat, amelyek a zenét és a zenei ipart, mint modellt használják példaként egy elvonatkoztatott valóság ábrázolására.

A Sammy Listens Sammy Back című videó, a Recording Room videótrilógia (Try Me, Break Free, Turn Your Lights), a Guitarsolo című videó a kapcsolódó fotósorozatokkal, valamint a Desney-Destiny audiovizuális, mozgóképes installáció egy kb. öt éve elkezdett program eredményei. Koncepciójuk a produkcióorientált popzenei világ hátterében zajló munkának a dokumentálása. Az egyszerűnek tűnő alkotói választás messzire visz: a pár perces, zenét, képet és ritmust összeszövő, üdítő filmekre ráhangolódva a valóság és az illúzió kérdéskörét érintő felismerésekig juthatunk.

Legutóbb készült munkája az Air Out egy orgonista nőt mutat hátulról a monumentális hangszer elött ülve, ahogy Bach Air című darabját játsza.

Kettős folyamatot látunk: mialatt a kép folyamatosan kitágul, a levegő fokozatosan kifogy az orgonából. A levegő önkéntelenül is metaforikus szintre helyeződik: mintha nemcsak a hangszert hagyná el, de a testet is azzal együtt, amit itt talán léleknek nevezhetünk. Test és lélek, hang és intellektus, orgonista és hangszer egyensúlya átmeneti, amely a két szélső végpont között csak ideiglenesen áll helyre vagy teremtődik meg.

Németh Hajnal több rangos nemzetközi kiállítóhelyen szerepelt videómunkáival, mint pld.: Moderna Museet, Stockholm, Tate Modern, London, Temporären Kunsthalle Berlin, The Kitchen, New York, Ludwig Museum, Budapest, Society Renaissance, Chicago, Musée d’Art moderne de Saint-Etienne, Art Museum Singapore

Bővebb információk:
http://www.crosstalk.hu/2009_site/2009_video_hu.html
vagy Török Adrien: adrien.torok@gmail.com

 

Hozzászólások lezárva.